God Jul och Gott nytt år!
Snart är året slut och det finns en del att tänka på i samband julfirande och årsskifte.
Lön
Vårt generella råd till företagare är att ta lön upp till brytpunkten, 2017 motsvarar den en årsinkomst på 452.100 kronor. Det är sällan värt att ta ut lön över brytpunkten, eftersom statlig skatt på 20% tillkommer på dessa inkomster.
Ett undantag är om man driver ett fåmansaktiebolag med anställda, då man kan behöva ta ut en högre lön för att kunna använda löneunderlaget vid beräkning av utdelningsutrymme. När du är kund hos oss hjälper vi naturligtvis till med den beräkningen!
 
Julbord och julfest
Som arbetsgivare kan du bjuda dina anställda på julbord och det är en skattefri förmån för den anställde. Även anställdas respektive kan följa med. Kostnaden för julbordet är inte längre avdragsgill i och med de nya regler som trädde i kraft 2017, men moms på kostnader upp till 300 kronor får lyftas. Kringkostnader på 180 kronor är avdragsgilla och kostnader för resa och en övernattning får dras av. Dessa regler gäller även dig som är ensam anställd i ditt bolag.
 
Julklappar till anställdaJulklappar till anställda är en skattefri förmån om julklappen kostar max 450 kronor inklusive moms. Om priset för julklappen är högre ska den anställde förmånsbeskattas för hela beloppet. Även du som äger bolaget kan få en skattefri julklapp
 .
Julklappar till kunder
Julklappar till kunder är inte avdragsgilla. Företaget kan dock få avdrag för enklare reklamgåvor av mindre värde till kunder. Det ska då handla om gåvor som har direkt anknytning till företagets verksamhet eller handla om enklare presentartiklar. Exempel är pennor eller almanackor med företagets logga på. Skatteverket har godkänt reklamgåvor värda upp till 350 kr inklusive moms.
 
3:12-reglerna
Regeringen backade under hösten gällande ändringen av de så kallade 3:12-reglerna. För alla som äger aktier i ett fåmansbolag är det goda nyheter, eftersom det innebär att skatten på utdelning är fortsatt 20% istället för 25% som regeringen föreslog och beräkningen av utdelningsutrymmet görs enligt de nuvarande, mer förmånliga reglerna.